top of page

Det finns 3 sätt att tillgodose sig de eteriska oljorna på:

Aromatiskt, På huden och Oralt!

Eteriska oljor kan användas vid ett stort antal olika emotionella och fysiska hälsobesvär. Antingen med en olja åt gången eller i olika blandningar. doTERRA har flera färdiga oljeblandningar men man kan också skapa sina egna. 

Aromatiskt

Man kan ta del av eteriska oljor aromatiskt på flera olika sätt: diffuser, dofta direkt ur flaskan, sätta en droppe i handen eller i en kopp och andas in eller med aromasmycke.

Diffuser (elektrisk aromalampa) rekommenderas jämfört med en aromalampa med värmeljus. Då värmeljus värmer upp oljan för mycket så att hälsoeffekterna förstörs. 

Att använda en diffuser är väldigt kostnadseffektivt då hela familjen får tillgodose sig fördelarna av oljorna samtidigt. 

Vissa eteriska oljor kan när de diffuseras (sprids i luften) vara mycket stimulerande, medan andra kan vara rogivande och lugnande. Diffusering av eteriska oljor kan också rena luften från oönskade lukter.

På Huden

Att använda 100% ren eterisk olja på huden är ett effektivt sätt att ta del av oljans positiva verkan.

 

Ett säkert sätt är att späda ut den med en basolja, som t.ex kokosolja, jojobaolja, arganolja eller mandelolja. På så sätt skyddar man känslig och ömtålig hy från irritation. Utspädning hjälper också huden att absorbera upp den eteriska oljan lättare och appliceringen förenklas. Utspädning tar inte bort effekten från den eteriska oljan, så det behöver man inte oroa sig för.

Så kallade "heta" oljor som t.ex oregano och kanel måste alltid spädas ut då de annars kan ge en brännande känsla på huden. 

Läs alltid på etiketten före om den behöver spädas ut.

Om man applicerar citrusoljor på huden bör man undvika solen i 12 timmar då de annars kan ge brännskador.

 

Tack vare av oljornas höga potens räcker det med 1-2 droppar av en olja för en applicering. 

Applicera oljan på den del av kroppen där den behövs. 

Om du inte vet var på kroppen du ska applicera oljan så är fotsulorna det bästa stället eftersom det är här vi har störst antal porer på kroppen samt nervslut.

OBS! Om du råkar applicera en olja som skapar hudirritation, applicera på kokosolja eller olivolja på området. Vatten hjälper inte.

Akta alltid ögon och öron.

 

Själv har jag sett citron oljans effektiva sätt att ta bort smuts från händerna.

Pepparmint oljan ger en kylande effekt på huden när man har varmt av olika orsaker.

Bl.a. On guard och oregano kan man applicera under fötterna vid förkylning eftersom de stöttar immunförsvaret.

Lavendel är lugnande vid behov av avkoppling och när man behöver varva ner och vid tillfällig hudirritation. Jättebra till barn.

Te tree oljan och framkincense är jättebra till daglig hudvård. Aromatouch är en lugnande och avslappnande massageolja.

Oralt

Att använda 100% rena eteriska oljor i matlagning kan ge ett kulinariskt äventyr. perfekt för den som vill prova nya saker och experimentera.

 

Om man inre råkar ha en viss krydda hemma när man ska laga mat så kan man ta fram sin eteriska olja istället. Det intressanta är att man behöver inte ha mycket åt gången för att få fram önskad smak. Av de mest potenta oljorna behövs det inte ens en hel droppe.

 

Jag tycker det är jättegott att sätta en droppe av någon av citrusoljorna i ett glas vatten eller använda wild orange eller pepparmint när jag bakar sockerkaka eller kokosbollar. Häromdagen när vi skulle grilla här hemma marinerade vi några lökar med rapsolja, kryddor och en droppe oreganoolja för att sedan sätta dem på grillen och det blev faktiskt riktigt gott.

Oljorna skapar goda smakkombinationer.

 

Oljorna kan användas till både varm som kall mat, dressingar, marinader, smoothis, såser, te m.m.

 

Att ta eteriska oljor oralt är också ett sätt att ta tillvara på oljornas hälso egenskaper då flera oljor stöttar immunförsvaret, stöttar matsmältning och ger kroppen antioxidanter.

Man kan även inta dem i kapsylform.

doTERRA Lifelong Vitality Pack

doTERRA Lifelong Vitality Pack är en av doTERRAs mest populära produkter med 30 dagars tillbaka garanti. En förpackning innehåller en månads behov av vitaminer och näringstillskott, som skyddar cellerna från att åldras och muteras, samt inflammation. De innehåller 9 olika eteriska oljor, inklusive kryddnejlika som är en kraftfull antioxidant. De innehåller Omega 3 som är jättebra för hjärnans funktion. 

s-l640[1].jpg

DIYs

Det finns massor av olika sätt att använda oljorna på. Jag använder dem mycket i min dagliga skönhetsrutin. 

  • Ansiktsolja istället för ansiktskräm

  • Munskölj

  • Hårolja

  • Balsamspray till trassligt hår

Här kommer en länk med massor att tips och ideer:

bottom of page